Bu yazıda neler var?
Konaklama
Via, İtalyanca'da sokak, Piazza ise meydan anlamına geliyor. Catania şehir merkezi ve çevre mahalleleri ulaşımı kolay yerler olsa da, şehir sınırları birçok kasaba ve büyük mahalleyi barındırıyor. Ulaşım kısıtlılıkları ve güvenlik gibi faktörler düşünüldüğünde, illa denize yakın olalım demiyorsanız sadece şehir merkezinde konaklamanızı öneririz.
Piazza Duomo/ Piazza degli Elephanti, Piazza Universita, Piazza Teatro Bellini, Villa Bellini, Piazza Verga, Piazza Mazzini, Balık Pazarı (Pescheteria), Piazza Dante ve Castello Ursino şehrin en merkezi noktaları ve tüm bu noktalara uğrayarak yapacağınız bir yürüyüş turu yaklaşık 4-5 km sürüyor.
Via Etnea şehrin en merkezi sokağı, Duomo meydanından başlayan ve yukarı doğru yaklaşık üç km boyunca uzanan bir sokak. İstanbul'un İstiklal caddesi gibi, özellikle alt kısımları Catania'nın en canlı sokağı; sokak sanatçıları, el emeği tezgahları, alışveriş dükkanları, restoranlar, cafeler ve birçok konaklama opsiyonunu barındırıyor. Piazza Duomo/Piazza degli Elephanti, Piazza Universita ve Villa Bellini bu sokak üzerinde. Piazza Mazzini, Castello Ursino ve Piazza Teatro Bellini ise Via Etnea'nın başlangıcına çok yakın.
Sokaklar 3kmye kadar uzanan uzun sokaklar olduğu için hangi numara aralığının daha uygun olduğunu işaretledik. Via Vittorio Emanuele ve Via Garibaldi, Via Etna'yı kesen iki paralel sokak, konaklama için öneriyoruz. Via Crociferi de yürümesi çok keyifli olan, canlı ve güvenli bir sokak.
Özetle, şehir merkezine yakın ve güvende olayım, toplu taşımaya bel bağlamayayım, etrafım canlı olsun diyorsanız, aşağıdaki haritada işaretlediğimiz yerlerde konaklayabilirsiniz :)

Yeme-içme
Şimdi, Catania'da yemek yemek benim için bir tutku. Evet yazan benim, Onur.
Güne başlarken;
Öncelikle belirteyim, İtalya'da "Bar" bizdeki "Cafetteria" anlamına geliyor. Yani kahve içmeye, cornetto yemeye bara gidiyorsunuz.
Güne tuzlu bir açılış yapmak Catania'da yaygın olmasa da;
-
Cipollina; benim favorim, soğan, prouscitto(domuz pastırması) ve mozerelladan oluşuyor
En iyisi San Leone'deki Souave Patiscerrie'de çıkıyor. -
Calzone; kapalı bir pizzaya benzer tuzlu hamurla hazırlanan bir ürün
Cipollina yoksa bundan yiyorum. -
Panino sandviç demek, panini ise çoğul hali. Eğer gittiğiniz barın Panini kısmı var ise kendi ekmeğinizi de hazırlatabiliyorsunuz. Bazı fırınlar, şarküteri dükkanlarında da malzemeleri seçerek hemen orada kendi paninonuzu hazırlatabiliyorsunuz.
(Tercihen salamura edilmiş mantar, kurutulmuş domates ve bresaola ile birlikte zeytinyağlı italyan ekmeğiyle)
Tabi bunların yerine Catanialılar gibi tatlı ile açılış yapmak isterseniz;
-
Brioche içine istediğiniz dondurma veya kremadan koydurmak
-
Cornetto; kruvasana benzer ama kullanılan maya ve bekletme süreleri farklı, Sicilyanın tipik kahvaltısı, Catania'da antep fıstığı kremalısı (crema di pistacchio) meşhur.
-
Sıcak havalarda meybuza benzer bir ürün olan granita, bunu da brioche ile tüketiyorlar, bu da yaz aylarındaki tipik kahvaltıları
-
Bomba, İzmir bomba ile bir alakası olmayan dışı şeker kaplı donut a benzer bir ürün
-
Minne di Sant'Agata, St.Agata haşmetlerinin memeleri olarak da bilinir. Özellikle St.Agata festivalinde çok tüketiliyor.
Mekan Önerilerimiz;
-
Cafe Forma: Yumurtalı kahvaltı ops.
-
Verso Cafe: Yumurtalı kahvaltı ops.
Gün Ortası;
Burası biraz zamanlama açısından önemli, havalar çok sıcak olduğu için Siesta saatleri kontrol edilmeli, mekandan mekana da değişiklik gösterebiliyor, normalde 13:00 ve 16:00 arası pek açık yer bulunuamıyor.
Diyelim buldunuz. Sıcakta büyük ihtimal bir kokteyl veya serinleten bir içkiye ihtiyaç duyup yanında da hafiften kıyılan midenize bir hediye vermek isterseniz;
-
Arancino; İçi pirinç, peynir ve seçeceğiniz bir ürünle (ıspanak, patlıcan, et, fıstık) dolu deep fry içli köfte benzeri bir ürün. Benim favorim Ragu(et suyu ve parçacıklarıyla) bir çok vejetaryen seçeneği de oluyor. Pistacchiolusu da başarılı, Şewo ıspanaklı seviyor.
- Tavola Calda, bizdeki tuzlu hamur işleri anlamına geliyor, küçük pizza çeşitleri de bulabiliyorsunu
- Le Dakar; Senegal restoranı, baharatlı yemek severler için birebir, genelde pilav üstü günün eti ile servis ediliyor. Her günün öğlen ve akşam yemeği menüsünü instagram sayfalarında paylaşıyorlar. Vegan-vejeteryan opsiyonu yok veya çok sınırlı, özellikle istemek gerekiyor. Helal et arayanlar için uygun..
Akşama doğru 18:00, 20:00 arası: Aperitivo Time
Aperitivo nedir?
Akşam saatlerinde aperitivo sunan mekanlara gidip menüde aperitivo kısmında belirtilen bir kokteyl ve çeşitli atıştırmalıklarla akşam yemeğine hazırlık yaparsınız. Bazı mekanlar sadece biraz cips, zeytin, salata gibi atıştırmalıklar sunarken bazılarında seçenek ile balık, et veya vejetaryen içerikli hamur işleriyle de aperitivo sunabiliyor.
-
Vermut; Stesicoro meydanından kolayca ulaşılabilir, ekmek üstü çeşitli lezzetleri ve başarılı kokteylleri var, one bite tatları da denemeye değer.
-
Magna Sicily; Via Garibaldi'de yer alıyor, şehirdeki üniversite öğrencilerinin uğrak yeri, kokteyl + makarna menüleri fiyat performans kategorisinde.
-
Canusciuti; Aperitivosu baya başarılı, caponatalı bir tabakları mutlaka denenmeli.
-
Razmataz; Günlük menü çıkarıyorlar, ortamı tatlı, şarapları lezzetli, vejetaryen opsiyonları bulunuyor, öğle yemeğine de gidilir.
-
Bar dei Miracoli; Perşembe akşamları canlı müziğine denk gelinirse keyifli bir ortam sunuyor, çeşitli şarapları denenebilir.
Akşam yemeği (21:00 sonrası);
Akşam yemeği denince genelde saat 9 a kadar boş olan masalar geliyor aklıma. Sicilyalılar için akşamları restoranda yemek çok yaygın ve sık yaptıkları bir aktivite olduğu için, turistler yokken bile lokal restoranlar dolu oluyor. Gidip de kapıda beklememek veya geri çevrilmemek için mutlaka rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Neredeyse her yer "coperto" dedikleri, kişi başına 2-3 euro arasında değişen "masaya servis ücreti" alıyor, bunu da menünün bir kenarına köşesine yazıyorlar. Menüde Primo piatto (birinci tabak) genellikle makarna veya risotto çeşitleri, Secondo piatto (ikinci tabak) balık veya et çeşitleri oluyor. Vejeteryan veya vegan besleniyorsanız antipasti / contorni kısımlarından mezemsi/yancı şeyler bulabiliyorsunuz.
Gelelim Sicilyalılara. Eğer geleneksel bir şekilde yemeye çıktılarsa, önce aperitivolarını yapıp restorana öyle geliyorlar. Sürahiyle şaraplarını söyledikten sonra, primo piatto makarnalarının ardından secondo piatto balık veya etli bir yemek ve üstüne tatlılarını yiyorlar. Sonra da sindirime yardımcı olsun diye amaro, limencello gibi bir shot likörlerini içip ayrılıyorlar. Tabii yemek minimum iki saat sürüyor.
Eğer pizza yemeye geldilerse, antipasti veya salata ile başlayıp, ardından pizzalarını yiyorlar. İki kişi bir pizza paylaşalım diye bir şey yok :)) Ayrıca pizzayı bütün halinde, dilimlere kesmeden getiriyorlar. Başlangıçta çok garipsiyorduk ama üçüncü yılımıza girerken alıştık. Klasik pizza ve beyaz pizza diye bir konsept var, beyaz pizzanın tabanında domatesli sos olmuyor. Gittiğiniz yere göre değişse de çoooook çeşitli pizzalar var.
Önerilerimiz;
-
'' Le tre farine'' di la farina giovanni; Pizzaları ve atıştırmalıkları çok iyi, mekan daha havadar olsa tadından yenmez.
-
Sazi e Sani: Buranın pizzaları da çok güzel ve çeşitli
-
Magna Roma; Burası Roma yöresinin mutfağına göre bir menü sunuyor, carbonara ve tiramisusu kesinlikle denenmeli, ev yapımı şarapları da oldukça iyi.
-
Trattoria Casalinga da Nino Mannino; Sicilya yemeklerini güzel temsil ediyorlar, tatlı bir aşçıları var, yalnızca Sicilyaaca konuşsa da her masayla ayrı ayrı ilgileniyor.
-
Trattoria U Fucularu: Tipik Sicilya yemekleri çıkarıyorlar, şehir merkezinde ve lezzetli
-
🍃 La Cucina Dei Colori; Vegan & glutensiz ve lezzetli yemekler var. Tabağınıza seçeceğiniz çeşitlerin sayısına göre fiyatlandırılıyor. Şarapları da vegan, lokal ve bio üretim.
Eğer uzun bir seyahat planladıysanız ve sürekli dışarıda yiyorsanız, daha az karbonhidrata boğulacağınız alternatifler de var;
-
🍃 Casbah del Moro: Fas & Ortadoğu restoranı. Menü günlük çıkıyor, şef masaları dolaşarak o gün ne pişirdiğini anlatıyor. Klasik yemeklerle değil, daha deneysel yorumlarla fas mutfağını sunuyor. Kullandığı her ürün 0 km, organik ve vegan&glutensiz&vejeteryan opsiyonlar sunuyor.
-
🍃 Indian Royal Rest: Tatlı mı tatlı, lezzetli mi lezzetli bir Indıan restaurant. Aile işletmesi, şef aynı zamanda yoga eğitmeni olan ailenin annesi, baba ve çocuklar da restaurantı çekip çeviriyor.
-
Le Dakar: Senegal restoranı, baharatlı yemek severler için birebir, genelde pilav üstü günün eti ile servis ediliyor. Her günün öğlen ve akşam yemeği menüsünü instagram sayfalarında paylaşıyorlar. Vegan-vejeteryan opsiyonu yok veya çok sınırlı, özellikle istemek gerekiyor. Helal et arayanlar için uygun.
Catania içi gezilecek yerler
Catania: Akdeniz ve Lavların Buluştuğu Barok Şehir
Catania, Sicilya adasının orta batısında yer alan, adanın en büyük ikinci şehri. Belediyeye kayıtlı yerleşik nüfusu yaklaşık 1 milyon olmasına rağmen, hava koşullarının güzelliği sayesinde senenin neredeyse on ayı turistlere, ziyaretçilere ve yabancı öğrencilere ev sahipliği yapıyor. Catania, bana göre, oldukça şahsına özgü bir şehir, şimdiye kadar ziyaret ettiğim veya yaşadığım hiçbir yere benzemiyor. Bunun önemli bir sebebi, şehrin aktif bir yanardağın, Etna’nın eteklerinde kurulmuş olması. 1669 yılında Etna tarihinin en büyük patlamasını yaşıyor ve lavlar Catania’nın özellikle batı kıyılarını tamamen kaplıyor. Daha sonra şehri lavlardan korumak üzere Catania surlarını inşa etseler de, bu surlar 1693 Catania depremiyle oldukça zarar görüyor. Denize kıyısı olmasına rağmen, şehir merkezindeyken bir ada şehrinde, sakin ve huzurlu olma hissini kaybediyorsunuz. Yerine, Sicilya’ya özgü barok mimarisi, şehri kaplayan lav taşları ve aktif patlamalarla şehre yayılan küllerinin etkisiyle grileşmiş binalarla çevrili, haftanın her akşamı, yılın neredeyse her dönemi aktif, sokakların sanatçılarla, turist ve yerellerle dolu olduğu, oldukça canlı ve ‘gürültülü’ bir Akdeniz şehrinde buluyorsunuz kendinizi.
Gideceğiniz mevsime göre değişse de, Catania’da ziyaret edebileceğiniz yerleri, yapabileceğiniz aktiviteleri aşağıda özetliyorum.
Yürüyüş & Açık Alan:
-
Passeggiata a Via Etnea : bir ucu Etna bir ucu antika pazarının başlangıcı olan Etnea sokağında yürüyüş kesinlikle çok keyifli. Çeşitli mağazalara, bir çok restauranta ve şehrin göbeğine erişim bu caddeden dallanıyor.
-
Passeggiata a Via Crociferi: Sokağın sağ ve solunda 2 büyük kilise var, Emmanuale sokağından gelirken sağda kalan kilisenin tepesine çıkılabiliyor. Güzel fotoğraf imkanları sunuyor.
-
Passeggiata a Art & Fun District
-
Lungomare Ognina: Ognina bölgesi şehrin şehir merkezine göre daha elit bir bölgesi. Sahil boyunca bir bisiklet yolu olduğu için burada bisiklet, scootera binmek oldukça keyifli. Yürüyüşler de yapılabilir.
-
Porto di Catania: Eğer limanı incelemek isterseniz yaya olarak giriş mümkün, güneşli bir günde yolluk alıp yürüyüş yapıp bir şeyler yenip dönüebilir.
-
Villa Bellini: Belki de Catania şehir merkezinde ulaşılabilecek en yeşil alan. Bellini anısına yapılmış bir park, yürüyüş yapmak için birebir.
-
Pozzo di Gammazita: Aynı isimli barın arka bahçesinde bulunan bir kuyu. Söylentiye göre işgaller sırasında Sicilya'lı bir kadın bir asker tarafından ele geçirilmektense kendisini bu kuyuya atmış.
Denize Girmek için:
-
Spiaggia / Playa: Playa gerçekten uzun bir plaj. Borsellino durağından kalkan D otobüsü ile ulaşılabilir.
-
San Giovanni Li Cuti: Kum yerine kayalardan oluşan denize girmek için bir alternatif.
Müze & İç Mekan
-
Palazzo Biscari: Biscari ailesine ait şuanda guided tourları da olan büyük bir ev. İçindeki tavan detayları, döşemeler bir kiliseyi aratmıyor.
-
Benedictine Monestero: tarih boyunca rahipler, din insanları ve şimdi de Catania Üniversitesi tarafından kullanılan eski bir manastır. İçinde ingilizce yapılan turlar da mevcut.
-
Teatro Massimo Bellini: Belki de Catania'daki en görkemli yapı. Eğer denk getirilebiliyorsa bir gösteri mutlaka izlenmeli.
-
Basilica Cattedrale di Sant'Agata & Terme Achilliane: Şehrin katedrali, barok mimarinin güzel örneklerinden. Katedrale girmeden sağ tarafından inen merviden ile eski çağlardan kalan bir tünele ulaşmak mümkün.
-
Castello Ursino: Ursino kalesi, yıllardır Etna yanardağına dayanan bir çok eseri bulunduran vakit varsa gezilmesi gereken bir müze.
-
Church of Saint Julian: Via Crociferi'de bulunan en tepesine kadar çıkılabilen(3 eur), barok kilise. Güneşli ve açık bir günde tepeden etna ve şehir panaroması harika.
Alışveriş:
-
Fiera: Stesicoro meydanında her gün 13 e kadar kurulan pazar. Her şeyi dalından almak istiyorsanız mükemmel bir seçenek. Fiyatlar oldukça ucuz.
-
Corso Italia: Catania'nın daha elit mağazalarının yer aldığı, ilk gördüğümde Bağdat Caddesi'ne benzettiğim cadde.
-
Via Etnea: Etnea caddesinde her türlü ihtiyaç karşılanabilir.
-
Balık pazarı: Via Garibaldi'den kolayca ulaşılabilen envai çeşitli balık, sebze&meyve pazarı.
Kültür & Sanat
-
Cinema King: Alternatif filmlerin yer aldığı güzel bir sinema. Fiyatlar uygun.
-
Zo: Eski bir fabrikadan gösteri merkezine dönüşen faal bir mekan.
-
Gammazita: çeşitli kaynakların bulunabileceği, aynı zamanda bir mahalle örgütlenmesi olan şarap ve yemek çeşitleri de olan bir alan.